Till Polen utan pass

Sverige och de övriga nordiska länderna ingår sedan den 25 mars 2001 i Schengensamarbetet. Det innebär i korthet att personkontrollen vid gränser har upphört i de länder som är med i samarbetet. För resenärer till eller från andra länder har personkontrollen istället förstärks.

Av EU:s 27 länder har följande länder deltagit fullt ut i Schengensamarbetet sedan tidigare: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Även Island och Norge ingår genom ett särskilt avtal i Schengenområdet trots att de inte är EU-länder.

Estland, Lettland, Litauen, Polen, Malta, Slovakien, Slovenien, Ungern och Tjeckien tog det första steg in i Schengensamarbetet från och med den 21 december 2007 när gränskontrollerna för resande vid land- och sjögränser till och från dessa länder slopades. Gränskontroller vid dessa länders flygplatser har dock fortsatt fram till och med den 29 mars 2008.

Med idag, den 30:e mars 2008, var första dagen för slopade gränskontroller på flygplatser för alla de 22 EU-länder som nu deltar fullt ut i Schengensamarbetet så flygnyheter.se reporter åkte ut till Skavsta, utan pass, för att flyga med Wizzairs morgonplan till Gdansk i Polen för att kontrollera om det verkligen går att flyga utan pass.

På Skavsta flygplats märktes direkt att passkontrollerna är slopade för kurerna där passpersonalen brukar sitta var tomma och de var släckt. Dörrarna förbi kontrollen var öppna och man kunde passera fritt.

Skavsta

När det var dags för boarding frågade incheckningspersonalen efter passet och jag visade mitt nationella id-kort som personalen accepterade utan några frågor.

Id-kort

Flygresan gick snabbt och smidigt och redan efter 50 minuter hade vi landat på flygplatsen i Gdansk. En ramp kördes fram och passagerarna tilläts gå av och slussades in i den nyskyltade schengenutgången där man kunde passera en helt nedsläckt och öde gränskontroll och bara några sekunder senare stod man inne på polsk mark framför flygterminalen.

Gdansk

Återstår att hoppas att hemresan går lika smidigt 🙂

Viktigt att påpeka är att bara för att Sverige är med i Schengen så betyder det inte att man kan resa utan identiteshandlingar. Schengen innebär att gränskontrollerna är slopade men sporadiska kontroller kan ändå förekomma. När man flyger måste man även kunna styrka sin identitetet för flygbolaget när man checkar in bagage och går ombord på planet. De flesta flygbolag godkänner inte svenskt körkort eller ”vanligt” svenskt id-kort som identitetshandling. Därför bör man skaffa ett så kallat nationellt ID-kort som utfärdas av polisen eller för att vara på den säkra sidan ändå ha med passet ”i fall att”.

Läs mer om Schengen och gränskontroller:
Wikipedia om Schengensamarbetet
Polisen om gränskontroller
Fakta om nationella ID-kortet

One Response to Till Polen utan pass

  1. fredrik skriver:

    behöver man pass om man flyger med ryanair till bratislava/wien?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: