Idag öppnar Norges nya internationella flygplats

Moss Lufthavn Rygge ger bohusläningar, dalslänningar och värmlänningar kortare väg till resmålet.

Idag torsdag, inviger Norges infrastrukturminister, Liv Signe Navarsete, Norges mest miljövänliga och moderna flygplats – Moss Lufthavn Rygge. Flygplatsens geografiska läge, nära gränsen till Sverige, innebär att en miljon svenskar bor inom flygplatsens upptagningsområde och utgör därmed en viktig målgrupp. Rygge lockar också med unika destinationer som Pristina och Sarajevo.

Största operatör på Rygge blir lågprisbolaget Norwegian som planerar att ha 16 lågprislinjer på plats innan mitten av mars 2008. Destinationer vid Medelhavet och Östeuropa kommer att dominera, i kombination med direktflyg till och från London och flyg inrikes till Bergen.

För många personer boende i Bohuslän, Värmland och Dalsland blir Moss Lufthavn Rygge närmaste internationella flygplats. Kommunikationen till och från flygplatsen är också uppbyggd även med de svenska resenärerna i åtanke.

– Infrastrukturen till och från flygplatsen är god och vi tror att potentialen på den svenska marknaden är betydlig. Inte minst eftersom flygplatsen kommer att vara ett alternativ för svenska flygpassagerare som tidigare varit hänvisade att resa till och från Göteborg, säger Bjørn Kjos, VD Norwegian.

”Strömstads internationella flygplats”

På den svenska sidan gränsen ser förvaltningschef Anders Tysklind i Strömstad kommun klara fördelar med den nya flygplatsen.

– Öppnandet av Rygge är positivt för både invånare och näringsliv på båda sidor av gränsen. Världen kommer närmare Strömstad och vi har kallat flygplatsen för ”Strömstads internationella flygplats”. Detta är en fin möjlighet för hela näringslivet i regionen och dessutom kommer det att ge många människor i regionen ett efterlängtat lågpriserbjudande, säger Anders Tysklind.

Först med direktflyg till Pristina och Sarajevo

I juni kommer Norwegian att utöka antalet linjer från Rygge med ytterligare två destinationer, Pristina (Kosovo) och Sarajevo (Bosnien). Norwegian är första flygbolag att flyga direkt från Skandinavien till dessa destinationer. Balkan börjar återigen bli ett hett resmål för skandinaver. Detta i kombination med att det inom Rygges upptagningsområde bor omkring 30 000 svenskar födda på Balkan gör destinationerna intressanta ur flera perspektiv.

Modernt miljötänkande

Flygplatsen Rygge är byggd för att minimera de skadliga effekterna på miljön. Bland annat har 100 miljoner norska kronor investerats i ett helt nytt system för att samla upp bränslespill och kemikalier från exempelvis avfrostning. En ny modern sopsorteringsanläggning för både flygbolagens och flygplatsens avfall har också byggts.

Rygge är den första större privatägda flygplatsen i Norge och ägs av bland annat livsmedelskoncernen Orkla och fastighetsmagnaten Olav Thon.

Avstånd till Moss Lufthavn Rygge från Sverige:

Strömstad 70 km
Uddevalla 160 km
Göteborg 231 km
Karlstad 216 km

Den 14 februari 2008 startar Norwegian flygningar från Rygge till Budapest. Innan mitten av mars planerar Norwegian att starta direktlinjer till följande destinationer: Alicante, Antalya, Aten, Barcelona, Belgrad, Bergen, Istanbul, London, Malaga, Palanga/Klaipéda, Szczecin, Valencia och Warszawa.

Direktlinjer till Pristina och Sarajevo startar i juni.

Se var flygplatsen ligger på Google maps
Hemsida: http://www.en.ryg.no/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: