Wizzair och Ryanair tävlar om att vara dyrast

Den 22:a januari meddelade Wizzair att man höjer bagageavgiften från 30 kr per väska för en enkel resa till 46 kr per väska.

Den 23:e januari kontrade Ryanair genom att höja bagageavgiften från 56 kr per väska för en enkel resa till 87 kr per väska.

Det tog bara någon timme innan Wizzair kontrade med den 2:a prishöjningen på mindre än 24 timmar och höjde priserna till 56 kr per väska.

Ryanair passade även på att höja avgiften för att checka-in på flygplatsen från 30 kr till 40 kr.

Flygbolagen skyller prishöjningarna på att man inte vill att passagerarna ska resa med för mycket bagage. Men det är långt i från hela sanningen. EU-kommisionen hotar sedan en tid tillbaka att stänga ner flygbolags hemsidor som inte följer vissa regler. Bland annat finns en regel som säger att priser skall anges inklusive eventuella skatter och avgifter som kan förekomma och som passageraren måste betala. Ryanair är ett av de sista flygbolag som inte följt dessa regler och erbjudit biljetter i sitt bokningssytem för 1 kr som sedan kostat mångdubbelt mycket mer i kassan.

Nu har Ryanair i alla fall äntligen beslutat sig för att följa EU-kommisionens krav vilket får till följd att Ryanair kommer stänga sin biljettbokning fullständigt för uppgradering, både på webben och på telefon, mellan 22 feb kl 23.00 till och med kl 00:00 den 26 feb, alltså totalt 73 timmar. Under den tiden kommer inga bokningar, avbokningar eller ombokningar kunna göras hos Ryanair.

Genom att nu lyfta ut inchecknings och bagageavgiften, som inte är obligatoriska avgifter, kommer man fortfarande kunna marknadsföra billiga biljetter som faktist kommer gå att boka men där majoriteten av passagerarna ändå kommer få köpa till bagage och incheckning för dyra pengar.

Ungefär så här mycket kostade den billigaste flygresan med Ryanair för 1 år sedan

Biljett – 1kr
Skatter & avgifter – 229 kr
Kortbetalningsavgift – 24 kr
Totalt – ca 250 kr

Ungefär så här mycket kommer den billigaste flygresan med Ryanair kosta i mars

Biljett inkl skatter och avgifter – ca 100-200 kr
Incheckningsavgift – 40 kr
Bagageavgift – 87 kr
Totalt – ca 250-300 kr

En resa som tidigare kostade ca 250 kr kommer efter EU-kommisionens nya regler nu kunna marknadsföras från ca 100 kr genom att Ryanair flyttat ut 2 icke obligatoriska avgifter och lagt dessa vid sidan om. Nu väntar vi bara på att EU-kommisionen tar fram en ny regel som tvingar flygbolagen redovisa/marknadsföra ett totalpris som även inkluderar bagage och incheckningsavgifter.

Vi på flygnyheter.se hoppas att Ryanair samtidigt som de byter bokningssystem även kryssar bort reseförsäkringen som idag är förkryssad som standard och som över 95% av kunderna INTE vill ha. Vi hoppas även att informationen när man bokar incheckning och väskor blir tydligare för idag förstår inte kunderna vad dom bokar och varför.

Danska Sterling och Norska Norwegian fortsätter tills vidare att ta ut 32 kr i bagageavgift precis som innan.

Uppdaterat 20:e feb: Nu rapporterar även SVD om nedstängningen av Ryanairs hemsida.

2 Responses to Wizzair och Ryanair tävlar om att vara dyrast

  1. Kalle skriver:

    Om det inte uppmärksammats här än så verkar Ryanair ha bestämt sig för att döda sina linjer marseille göteborg och marseille stockholm genom att ta bort 3 avgångar i veckan helt och höja priset på de resterande 2 från 1kr till 999kr med start 1 april. Med lite framförhållning är det nu alltså billigare att flyga med Airfrance än med Ryanair på sagda sträckor.

  2. […] höjer avgifterna IGEN Flygnyheter.se har under början av 2008 rapporterat om fler avgiftshöjningar från lågprisflygbolagen och nu är det dags […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: