SAS inför fingeravtrycksläsning på Arlanda och Landvetter

För att erbjuda kunderna en enklare och smidigare resa introducerar SAS Sverige biometrisk lösning för bagagehantering på Arlanda och Landvetter. Ca 50 % av alla passagerare på SAS inrikesflygningar reser med bagage och kommer att kunna utnyttja biometrilösningen.

Hela lösningen fungerar så att passageraren lämnar sitt fingeravtryck vid inlämning av sitt bagage, där fingeravtrycket tillfälligt lagras. Vid ombordstigning får passageraren återigen lämna sitt fingeravtryck som då matchas mot det fingeravtryck som lämnades i samband med bagageinlämningen. Syftet med den biometriska lösningen är att säkerställa att den som har lämnat in ett bagage också är den som stiger ombord på flygplanet, men på ett smidigare sätt än idag. Att matcha bagage och person är ett myndighetskrav och genomförs idag med vanligt id-handling. – Att identifiera sig genom att lämna fingeravtryck ska underlätta våra kunders resa och är helt frivilligt då vanlig ID-handling fortfarande finns kvar som alternativ. Den personliga integriteten skyddas genom att informationen kring fingeravtrycket raderas efter genomförd flygning, säger Susanne Dahlberg, kommersiell chef på SAS Sverige.

Genom den biometriska lösningen förenklas självbetjäningsflödet än mer för passagerarna på marken. Den biometriska lösningen för bagagehantering är redan införd på SAS Sveriges destinationer ute i landet (Örnsköldsvik undantaget) sedan december 2006.

– Undersökningar från våra destinationer ute i landet visar att våra kunder har en väldigt positiv attityd till biometrin och dess möjlighet att underlätta resan. Därför är det bra att även resande med SAS från Arlanda och Göteborg kan utnyttja den möjligheten. Nästa steg är att vi planerar att göra detta möjligt även för våra kunder som flyger utrikes, säger Susanne Dahlberg.

Från den 29 januari kommer biometrilösningen att tillämpas från Arlanda till Luleå och Göteborg samt från Göteborg till Arlanda. Några dagar senare ska lösningen fungera fullt ut till och från alla SAS Sveriges inrikesdestinationer (Örnsköldsvik undantaget).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: