Mer än vart tredje reseföretag fast i kontroll

13 av 32 kontrollerade svenska reseföretag bryter mot lagen. Den bedömningen gör Konsumentverket efter en marknadskontroll som genomfördes i slutet av september.

Sverige, genom Konsumentverket, är ett av 16 länder som har deltagit i marknadskontrollen som skett inom ramen för EU-nätverket CPC (Consumer Protection Cooperation). Syftet med kontrollen har varit att undersöka och komma till rätta med vilseledande marknadsföring inom den europeiska resebranschen.

Alla 32 kontrollerade företag i Sverige säljer flygbiljetter över Internet. På 13 av webbplatserna, det vill säga mer än vart tredje företag, har Konsumentverket hittat misstänkta överträdelser mot konsumenträttsliga regler.

Hos Golden Air och Gotlandsflyg finns otillåtna avtalsvillkor. Företagen uppger att de inte under några omständigheter kan ansvara för kostnader som orsakas av försenade eller inställda flyg. Det är ett brott mot avtalsvillkorslagen.

Och på hela tolv av webbplatserna, Ryanair, Seat24, Travellink, Doodle, Travelpartner, Mr Jet, Supersaver Travel, Flygvaruhuset, Big Travel, Travelstart, Resfeber och Sky Tours, har företagen i förväg lagt till olika kostnader i totalpriset. Det handlar oftast om försäkringar. Konsumenten ges inte möjlighet att själv välja om man vill ha dessa typer av produkter eller tilläggstjänster. Enligt Konsumentverket handlar det om så kallad negativ avtalsbindning vilket strider mot marknadsföringslagen.
– Negativ avtalsbindning kan orsaka stora kostnader för konsumenterna. Risken är att många konsumenter betalar för tjänster eller produkter de varken vill ha eller behöver. Vi kommer nu att kontakta företagen för att komma till rätta med bristerna, säger Henrik Hoffmeister, jurist på Konsumentverket.

SVD
Aftonbladet

Annonser

One Response to Mer än vart tredje reseföretag fast i kontroll

  1. Micke skriver:

    Och priset för pinsammaste kommentar till marknadskontrollen går till Ryanairs Nordenchef Wilhelm Hamilton som sa i ett uttalande till SVD ”95 procent av våra kunder väljer att inte köpa reseförsäkringen, och de fem procent som gör det vill ha den. Det visar att detta inte är något problem.”.

    Om 95% inte vill ha försäkring, varför kryssar Ryanair för den??? Om Ryanair menar på att 5% faktiskt vill ha den försäkringen, varför låter man inte dessa 5% faktist aktivt få välja den?
    Eller kan det vara så att mindre än 1% vill ha försäkringen och resterande 4% missar kryssa ur den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: