SAS stoppar flygningar med Dash8-Q400

Efter förra veckans dramatiska nödladning med ett SAS-plan som berodde på att ett ladningsställ inte låst fast ordentligt har samma fel inträffat med ett SAS-plan på väg till Litauen i natt. SAS har tillsammans med den kanadensiska tillverkaren Bombardier därför beslutat att stoppa alla flygningar som utförs av Dash8-Q400 flygplan tills vidare. Detta har fått till följd att 100-tals SAS flygningar har ställts in idag. Dash8-Q400 flyger främst inrikes i Sverige och Danmark men även vissa mindre/kortare utrikeslinjer. På SAS hemsida finns en lista över alla inställda flygningar idag.

Mer info:
DN
SVD
SAS
Luftfartsverket
Bombardier Q400

Annonser

7 Responses to SAS stoppar flygningar med Dash8-Q400

 1. noctivagus skriver:

  Kan inte förundras över att helt plötsligt händer massa saker med denna flygplanstyp. Har konstruktionen nått en kritisk punkt?

 2. Pontus skriver:

  Allt fokus riktas nu mot tilverkaren, även SAS vill flytta fokus dit genom att stäla kärrorna och invänta åtgärder frpn Bomardier. Men då det hittills är enbart SAS som drabbats kan man väl också ifrågasätta om underhållet/servicen har skötts på rätt sätt. Minns DC-10:an i Chicago för en massa år sedan som tappade en motor p g a att servicepersonalen lyfte motorerna på fel sätt med en gaffeltruck.

 3. Victor skriver:

  En kanske intressant detalj är att planet i ett skede av kostruktionsarbetet sänktes och ställen gjordes lägre än avsett. Orsaken var att man inte ville ha uppblåsbara rutschbanor för nödevakuering. Bestämmelserna sätter en viss högst höjd över marken för att man ska slippa. Givetvis sparade man vikt och det gör planet mer ekonomiskt, men man kan ocksp fråga sig om inte evakueringarna som gjordes nu gått snabbare och skonsammared för passagerarna om det funnits uppblåsbara rutschbanor. Nu blev det personskador och en rätt lång evakuertingstid enligt uppgifter i tidningarna. Denna sänkning kanske har bidragit till problemen med landningsställen, ingen aning, men kanske frågan bör ställas?

 4. Danne skriver:

  Det är inte bara SAS som drabbats av det här felet, och Bomardier ljuger om de säger att det är första gången det hänt deras Dash-8. Har hänt samma sak tidigare i år på Bahamas.

  Se länken nedan för att läsa artikeln om den tidigare olyckan.

  http://www.jonesbahamas.com/?c=45&a=12538

 5. […] från SAS och Bombardier i media, är SAS problem de första som har drabbat flygplanstypen, men enligt kommentarer vi på flygnyheter.se fått från våra läsare kan man se att samma typ av olycka drabbat Q400 […]

 6. lasse skriver:

  hmmm… jag har drabbats av tre inställda flyg pga tekniska problem det senaste året och flygplanstypen var just den här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: