Ryanair inför ny avgift!

Lågprisflygbolaget Ryanair kommer att införa en ny avgift för bokningar som görs efter 20 september 2007, man kommer ta betalt för att checka-in på flygplatsen (även om man bara reser med handbagage). Man vill på detta sätt få kunder att checka-in själva på nätet, istället för på flygplatsen.

Ryanair brukar öppet kritisera andra flygbolag för att ta ut smygavgifter och för prishöjningar, men nu börjar man ändå undra om inte Ryanair är värst. Ryanair har t.ex. tidigare sagt att man aldrig kommer ta ut bränsletillägg, men istället hittar man på en ny avgift som ingen annan tidigare tagit ut. Det hela framstår nu som att Ryanair för att hålla sitt löfte om bränsletillägg på löpande band hittar på nya avgifter med nya namn vilket krånglar till det för kunden.

Så här kommer det fungera att boka efter 20 september 2007.

Om man reser med enbart handbagage (max 10 kg), checkar-in hemma och skriver ut boardingkortet på sin skrivare, så tillkommer ingen extra avgifter, dessutom så bjuder Ryanair på gratis priority boarding.

Om man reser med enbart handbagage (max 10 kg) och checkar-in på flygplatsen, så tillkommer 30 kr i incheckningsavgift. Om man vill kan man köpa till prority boarding för 30 kr.

Om man har bagage som måste checkas-in (max 15 kg) på flygplatsen, så betalar man 30 kr för incheckningen + 56 kr per väska som checkas-in. Om man önskar priortity boarding tillkommer ytterligare 30 kr.

Man undrar hur kunderna kommer ta emot denna nya avgift. Ryanair har de senaste 2 åren ändrat sina bagageregler och olika avgifter mer än 5 gånger vilket måste upplevas mycket snurrigt av kunderna. Vi efterlyser flygbolag som istället för att försvåra för kunderna gör det enklare.

När man reser med Ryanair efter 20 september kan man åka på att betala alla dessa avgifter:

Biljettpris
Skatter
Incheckningsavgift
Bagageavgift
Priority-boarding
Reseförsäkring
Kortbetalningsavgift

För att göra det lättare för Ryanair kommer här förslag på fler avgifter som ni kan införa (och slipper därmed höja era biljettpriser):
* Hemsidesökningsavgift – varje sökning belastar servrarna, ta 1€ per sökning så täcker ni kostnaden för era servrar.
* Mailavgift – Ta ut en avgift för att maila orderbekräftelse, även här belastas servrar och internet så 2€ måste vara minimum för denna tjänst.
* Långt namn avgift – Att bläck är dyrare än guld (räknat per kilogram) vet nog de flesta, att skriva ut långa namn på passagerarlistor och boardingkort kostar alltså mer än korta namn. Låt namn med 5 bokstäver ingå i biljettpriset, längre namn kostar 1€ per bokstav.
* Boardingavgift – När man tar betalt för check-in så är nästa naturliga steg att även ta betalt för boarding. Självklart ska avgiften tas ut av alla (eftersom alla boardar planet).
* Bältesavgift – 5€ för att låna bälte för flygning under 2h, 10€ för flygning längre än 2h flygning. Självklart är bälte obligatoriskt.
* Rullavgift – När flygplanet rullar över asfalten på flygplatsen slits denna, ta ut en avgift för att täcka den slitkostnad, förslagsvis 1€ per minut som flyglanet rullar.
* Fönsteravgift – 3€/h för att få sitta vid fönstret, om man inte betalar fälls solskyddet ner automatiskt.
* Toalett ombord avgift – Sätt en myntmaskin på dörren – 1€, kan även utökas med en extra myntmaskin på 1€ för att få tvätta händerna efteråt. Självklart måste toaletterna bevakas av en sur flygvärdinna så att 2 passagerare inte ska kunna nyttja toaletten till priset av 1 passagerare! Om oljepriset stiger över 100 dollar per fat kan ni ju även börja fundera på att ta betalt för toapapper (vad gör man inte för att slippa höja biljettpriset?).
* Förseningsavgift – Ta betalt av passagerarna om flygningen blir försenad. Det är faktist för deras skull piloten är ombord så det är inte mer än rätt att passagerarna får betala pilotens övertidsersättning.
* Avstigningsavgift – Ta betalt för att passagerarna ska få gå av planet, självklart ska det vara dyrare ju snabbare man vill gå av (dom som städar efter sig och tar med en soppsäck från planet går av gratis).
* Hämta ut bagage avgift – Rullbanden som bagaget kommer på drar säkert mycket el, 5€ är ett ganska lågt pris för att få sitt efterlängtade bagage.
* Borttappat bagage avgift – Låt passagerarna få betala om flygbolaget slarvar bort bagaget. Att leta upp bortappat bagage kostar trots allt stora pengar. Om passageraren får stå för kostnaden gör han inte om misstaget att checka-in bagaget.
* Summera ihop alla avgifter avgift – Att räkna ihop alla avgifter när biljetten ska betalas kräver mycket serverkraft. Låt passageraren få betala 1€ om han vill se totalsumman som kommer dras från kreditkortet. Om kunden inte vill betala avgiften får kunden vänta på kontoutdraget från banken för att se hur dyr resan blev.

Och när ni äntligen blivit av med allt incheckat bagage kan ni bygga om era lastutrymmen på planen till 2:a klass så kan ni pressa in ännu fler passagerare på planen. Dessvärre saknar lastutrymmet fönster så intäkten per passagerare blir lite lägre än en våning upp.

Lycka till med alla avgifter Ryanair

Läs mer på:
DN
SVD

Annonser

5 Responses to Ryanair inför ny avgift!

 1. Tomas skriver:

  ”Så här kommer det att fungera att boka efter 20 september 2007”

  Om man bokat före 20 september men skall resa efter 20 september, åker man på avgiften då?

 2. Micke skriver:

  Nej, gäller för BOKNINGAR efter 20 sep.

 3. Tomas skriver:

  Tack för svar! Då klarar jag mig undan avgiften, den här gången.

 4. Vilket liv skriver:

  Herregud – sätt inga nya griller i huvudet på dem nu :-).

 5. mickeilund skriver:

  ja visst är det snurrigt med ändringar… men åtminstone jag fixar det så länge som det är så pass mycket billigare att flyga med Ryanair plus att jag, åtminstone, aldrig med detta bolag blivit försenad.
  Praktexemplet är min flygning till Girona i fredags som landade fyrtio minute före utsatt tid, men det är skit att de slutar flyga från Sturup, hade bra gärna hört den verkliga orsaken till detta flygstopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: