Ryanair på ”svarta listan”

Det irländska lågprisflygbolaget Ryanair har återigen hamnat på Råd & Röns Svarta Lista för att man inte följt Allmänna Reklamationsnämndens, ARN beslut i 3 olika fall.

ARN har kommit till för att en missnöjd kund ska slippa gå till domstol för att lösa en tvist. När en tvist ska avgöras i ARN finns representanter för både branschen och konsumenter med vid sammanträdet. Men besluten som fattas av ARN är inte tvingande. De är rekommendationer och det hör till god sed i affärsvärlden att följa besluten. På Råd & Röns Svarta lista finns företag som inte följer beslut i ARN. Råd & Rön uppdaterar Svarta listan två gånger per år, i februari och augusti.

Ett av de 3 fallen som Ryanair fällts för gäller en skolresa för 2 skolklasser från Falun som strandsattes på Västerås flygplats, sedan Ryanair ställt in deras flyg till London. Enligt ARN’s beslut skulle Ryanair betala 122.000 kr i ersättning.

Wilhelm Hamilton, chef för Ryanair Nordeuropa, skyller problemen på ARN som inte skriver till bolaget på engelska, vilket gör att Ryanair inte får någon möjlighet att försvara sig i nämnden.

Över 41 miljoner passagerare flög med Ryanair i Europa under 2006.

Länkar: Svarta Listan, ARN

Annonser

One Response to Ryanair på ”svarta listan”

 1. vibeke skriver:

  För ett år sedan blev min son och 53 personer till snuvade på en fotbollscup resa till Barcelona med Ryanair. Det var tekniskt fel på planet sade Ryanair och i o m det var påsktider kunde de inte boka om oss alla, så att pojkarna skulle hinna fram till BArcelona i tid. Många av pojkarna reste dessutom själva och att bli reroutade på egen hand via Tyskland var inte att tänka på. Resan ställdes in och vi fick snopet åka hem igen. Ryanair betalade efter mycket om och men tillbaka våra kostnader för flyget, men hotellet var inte återbetalningsbart och enligt EG (261/2004) ska flygbolagen ju numer ersätta nekad ombordstigning / kraftiga förseningar.

  Det stod om det i b.l.a Expressen.

  Vi påpekade detta för Ryanair men fick inget gehör, utan gick då vidare till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). vilket har tagit ett år nästan att behandla. Ryanair påstod att felet på planet berodde på en oväntad och oförutserbar säkerhetsbrist.

  2007-05-02 kom beslut från ARN att de rekommenderade Ryanair om genast ersätta oss med EUR 21600, (54 x EUR 400) då ARN inte anser att Ryanair vidtagit alla rimliga åtgärder för att undvika de extraordinära omständigheter som lett till att flygningen ställts in.

  Spännande fortsättning förljer om Ryanair lever upp till beslutet….

  MVH Mamma till en av pojkarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: